Sabtu, 30 Mei 2015

Bersangka baik terhadap Allah

Assalamualaikum,

Apa kabar para pembaca :) saya harap antum semua sehat walafiat in sha Allah.. dh lama sya tak upadte ye. rindu pula rasanya :) maafkan kerana sya sibuk kebelakangan ini..

Kadang2 kita terbangun awal, kita cadang nak bangun 5.00 pagi tapi Allah kejut kita pukul 1.30 pagi. Kita tengok2 jam masa tu baru pukul 1.30 pagi. Masa tu terdetik dalam hati kita, “em, awal lagi la, tidur dlu lah pukul 5 pagi satgi la baru bangun”, tapi rupa-rupanya nak bangun pukul 5.00 pagi tu pun liat jugak, tahu tak sebab apa? Sebab kita rasa perancangan kita lebih baik, walhal kalau waktu tu kita bersangka baik dengan Allah, walaupun Allah kejut kita pukul 1.30 pagi, mungkin masa tu la sebenarnya waktu yang paling mustajab dan doa kita dimakbulkan oleh Allah.

Ne pesanan untuk kita termasuk sya yg dhaif ne, kita tak payah set nak bangun kul berapa tapi berdoalah pada Allah, “Ya Allah, masa doa paling mustajab malam ini Engkau kejutlah aku.”

Kalau awal Allah bangunkan kita, syukur dan raikan, layanlah baik-baik panggilan dari Allah. Kasihnya Allah pada kita kan :))
Allah♡

Tiada ulasan:

Catat Ulasan